img
Prof. Dr. Mustafa ÖZKAN

Replantasyon Nedir?

Replantasyon Nedir?
24Oca

Replantasyon Nedir?

Replantasyon tamamıyla kopmuş veya hasta ile bağlantısı kalmamış uzuvların tekrar yerine dikilip canlılığının tekrar kazanılmasıdır.
 
Replantasyon tamamıyla kopmuş veya hasta ile bağlantısı kalmamış uzuvların tekrar yerine dikilip canlılığının tekrar kazanılmasıdır. Amaç kaybedilmiş parçanın yerine geri konarak olabildiğince eskisine yakın bir fonksiyon sağlayacak hale gelmesidir.
 
Kopan uzvun dolaşımı(kanlanması) olmadan canlı kalabilme süresine iskemi tolerans süresi denilir. Bu da ortalama 4-6 saattir. Erken cerrahi müdahale çok önemlidir. Replantasyonla parçanın tutma şansı erken müdahale ile doğru orantılıdır.
 
Çok gecikmiş olgular(iskemi tolerans süresi geçmiş), genel durumu kötü olan multitravmalı hastalar, ileri derecede damar sertliği olan diabetik ve sigara kullanımı olan hastalar, akli dengesi olmayan hastalar, uyuşturucu bağımlısı olan kişilerde replantasyon endikasyınu yoktur. Getirilen uzvun(kopan parçanın) uğradığı travma da önemlidir. Çok parçalı olması ve ezilmiş olması replantasyonu engeller.
 
Tüm replantasyonlarda başarı oranı ortalama %80’dir. Bu başarı cerrahın deneyimine, erken müdahale edilmesine, yaralanma tipi ve yerine, hastanın uyumuna bağlıdır. Parmak ve el bileği seviyesi amputasyonlarda replantasyon başarı oranı önkol ve kol amputasyonlarından daha iyidir. Sigara kullanılması replantasyon başarı şansını azaltır.
 
Ameliyat sonrası bakım ve rehabilitasyon çok önemlidir. Replante olan uzvun korunması önemlidir. Atel ve cihazlar kullanılarak replante uzuv belirli bir pozisyonda tutulur. Belirli bir iyileşme dönemi sonrası fizik tedavi başlanır.
 
His bazen tam anlamıyla dönmeyebilir. Replante uzuvda karıncalanma, iğnelenme, üşüme hissi gibi şikayetler olabilir. Özellikle eklem seviyesi yaralanmalarında hareket kısıtlılığı veya sertliği gelişebilir. Uzuv eskisinden kısa olabilir. Çocuklarda büyüme durmasına bağlı olarak yaşla birlikte kısalık gelişebilir.
 
Geçirilmiş olan travmaya, ameliyata ve ameliyat sayısına ve sonrasında uzun iyileşme ve rehabilitasyon dönemlerinin her birine bağlı olarak hastalarda psikolojik sorunlar gelişebilir. Kişiler genellikle başlangıçla görünüm nedeni ile sonrasında fonksiyonel kayıp endişesi nedeni ile sorunlar yaşarlar. Bazen ikinci veya üçüncü bir cerrahi işlem gerektirebilir. Psikolojik ve gerekirse psikiatrik destek önemlidir.
 
Replantasyon cerrahisi, mikrocerrahi bilgi ve deneyim gerektiren, beceri ve sabır isteyen bir daldır. Mikroskop altında çalışmayı ve ince beceri gerektiren mikrocerrahi aletleri kullanmayı gerektirir. Başarı şansı; yaralanma tipi, yeri, uzvun durumu, hastanın durumu, erken müdahale gibi etkenlerinin yanında cerrahın tecrübe ve deneyimiyle de ilgilidir.






YASAL UYARI :
www.drmustafaozkan.net sitesi herhangi bir ticari kaygı taşımadan, hastalıklar konusunda kişileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmış olup, sağlık hizmeti vermemektedir. Tanı ve tedavinin kesinlikle bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir.Sadece site ziyaretçilerini bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır, hastaların yönlendirilmesi amacını taşımaz.
Bu site üzerinden gerçek bir muayene, teşhis ve tedavinin yerine geçecek herhangi bir sağlık hizmeti verilmemektedir.Bu sitedeki bilgiler hastaların tanı ve tedavisi amacı ile kullanılamaz. Bu site içeriğinin bu amaçla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye ve kullanıcıya aittir.Bu siteyi ziyaret eden kisiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.Bu sitedeki bilgiler her gün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretçi tarafından doktoruna danışılarak kontrol edilmesi doğru olur.