Omuz Kas Yırtıkları
Omuz Kas Yırtıkları
Neden oluşur?
Omuzdaki kas yırtıklarının yaşlanma süreci içerisinde geliştiği anlaşılmaktadır. Yaşımızın ilerlemesiyle bazen küçük bir yırtık gelişebilir ve zamanla ya da travmayla daha ilerler. Genç yaşlarda sportif travmalar ve düşmeler omuz eklem çıkıkları da kas yırtıkları ile sonuçlanabilmektedir. Burada olay dejeneratif eskime ile oluşan bir yırtık değildir.
Belirtileri Nelerdir?
Kas yırtığı hastanın ağrılı olmasına gece ağrısına ve omuzu üzerine yatamamasına yol açar. Ağrılı bir hareket arkı vardır. Bazen, tam kat yırtık varsa hareket tamamen kaybedilebilir. Ancak 4 grup kasın ortak hareket üretmesi nedeniyle, hareket korunmuş da olabilir.
Nasıl Tanı Konulur?
Yırtıklar küçük kısmi (parsiyel) ve tam kat geniş yırtıklar gibi tanımlamalar ile ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile tanı alırlar.
Nasıl tedavi edilir?
Rotator manşet kaslarının güncel tedavisi kopmuş olan kasın kemikteki yapışma yerine ankor denilen çıpalar ile tutturulması esasına dayanmaktadır. Bu onarımın başarısı için ameliyat sonrası hasta, yastıklı bir kol boyun askısı taşımalıdır. Bazı hareketler dışında onarılmış kası gerecek şeyler yapması istenmez. Çünkü bu tür yırtıklarda kasın tendonu kemiğe yani farklı ve sert bir dokuya dikilmektedir. Oradan sıyrılmaması ve yapışması için gerilime uğramaması gerekir. Sigara iyileşmeyi bozan faktörlerin başında gelmektedir. Tahmin edileceği gibi akut ya da kronik yırtık olması, yırtığın büyüklüğü, hastanın yaşı ve hastalıkları tedavi için belirleyicidir. Genellikle yırtığın çok beklenmesi halinde geriye kaçması ve kasın yağ dokusuna dönüşmesi (yağlı dejenerasyon) gelişebilmektedir. Tam kat yırtıklar için, tanı konulduktan sonra beklenmesi önerilmemektedir. Ameliyat sonrası kasın korunması ve rehabilitasyonu 2-3 ay kadar sürer. Sportif faaliyetlere dönüş 6. aydan sonra mümkün olmaktadır.
Etiket: Omuzdaki Kas Yırtıkları,Omuzda Tekrarlayan Çıkıklar,Kalsifiye Tendinit